تبلیغات
دانشجویان مواد دانشگاه تجن - نیشکر
پنجشنبه 1391/03/4

نیشکر

• نوع مطلب: علوم زراعی ،
• نوشته شده توسط: ArAm

نیشکر

انواع روش‌هاى کاشت نیشکر

- کاشت قلمه

قطعه‌اى که براى تهیه قلمه انتخاب مى‌شود معمولاً از میان مزارع کشت جدید -Plant یا مزارع راتون‌هاى اولیه- (مزرعه بازروئى شده) که داراى رشد کافى و نیشکر یکنواخت و عارى از بیمارى و آفت هستند، برگزیده مى‌شود که چند ماه قبل از کشت، این قطعات مورد مراقبت‌هاى ویژه قرار مى‌گیرند.

در ایران براى تهیه قلمه مناسب، از قمه‌ نى‌برى و یا داس‌هاى مخصوص که قبلاً ضدعفونى شده باشد استفاده مى‌شود تا از سرایت بیمارى‌هاى قارچى به گیاه جلوگیرى شود.

قلمه انتخابى حداقل داراى ۳ جوانه و طول آن بین ۳۰ تا ۶۰ سانتى‌متر و محل قطع آن در وسط دوگره مى‌باشد.

براى پیشگیرى از سرایت امراض، قلمه‌ها را کاملاً ضدعفونى کرده و دقت مى‌شود که فاصله بین زمان قطع و کاشت قلمه بسیار کوتاه باشد.

- کاشت بذر

کاشت بذر هنگامى انجام مى‌گیرد که هدف، تولید نژاد جدیدى از نیشکر است که بدین‌ترتیب محققین اصلاح نبات مى‌توانند نژادهاى جدیدى از نیشکر را از نظر زودرسی، مطابقت با آب و هواى محیط‌‌ هاى مختلف، مقاومت در مقابل بیمارى‌ها، افزایش میزان محصول، مقاومت به ورس و درصد قند را به‌وجود آورند.

 

براى عمل آورى نیشکر چهار عملیات اصلى آماده سازى زمین، کاشت، داشت و برداشت در بخش کشاورزى به شرح زیر انجام مى گردد:

 

۱ - آماده سازى زمین:

هر کدام از کشت و صنعت هى هفتگانه توسعه نیشکر تقریبا دارى ۱۲ هزار هکتار مزرعه نیشکر بوده که هرکدام به ۶ قطعه ۲ هزار هکتارى تقسیم مى شوند. در هر فصل زراعی، ۱۰ هزار هکتار زیر کشت (۵ قطعه ۲ هزار هکتاری) و ۲ هزار هکتار باقى مانده بصورت آیش مى باشد.

 

۲- کاشت:

در این مرحله، قلمه هاى نى با ماشین مخصوص بصورت دو ردیفه و(Over lap) کاشته شده و روى آن ۳ الى ۵ سانتیمتر خاک پاشیده میشود.

 

۳- داشت:

عمده فعالیت هایى که در مرحله داشت صورت مى گیرد شامل: آبیاری، کوددهی، علف کشى، دفع آفات و هلینگ آپ مى باشد.

 

۴- برداشت:

برداشت نى با دروگرها (Harvester) صورت مى گیرد. تناژ برداشت محصول در سال اول کشت تا ۱۳۰ تن در هکتار خواهد بود و در شرایط عادى نیز نباید کمتر از ۷۰ تن باشد از هر مزرعه پنج سال بهره بردارى مى شود.

سال اول برداشت از مزرعه را Plant و سالهاى دوم الى پنجم را Rotoon مى نامند. نیشکر پس از برداشت توسط کامیون هاى حامل (یا وسایل دیگر حمل) به کارخانه منتقل و برى تبدیل شدن به شکر مراحل متعددى را طى می کند.


نظرات()