تبلیغات
دانشجویان مواد دانشگاه تجن - ویتامین ها
شنبه 1391/11/7

ویتامین ها

• نوع مطلب: تغذیه ،
• نوشته شده توسط: ArAm

ویتامین ها:

ویتامین ها ترکیبات آلی (حاوی کربن) هستند که در بیشتر مواد غذایی به مقدار جزیی وجود دارند. اگرچه میزان مورد نیاز روزانه بدن به هر یک از ویتامین ها بسیار جزیی می باشد، ولی برای ادامه حیات، رشد و تولید مثل وجود همین مقدار کم بسیار ضروری و اساسی است. ویتامین ها در منابع گیاهی و حیوانی وجود دارند. اگر غذای انسان متنوع و ترکیبی از فراورده های گیاهی و حیوانی باشد و طوری تهیه و نگهداری گردد که به ترکیبات طبیعی آن ها لطمه و خسارتی وارد نگردد می تواند تمام یا قسمت عمده ویتامین مورد نیاز اظخاص از طریق غذاها تامین شود.

ویتامین ها هر کدام دارای ساختمان شیمیایی ویژه ای هستند و هیچ شباهتی به یکدیگر ندارند و فقط به دلیل این که تمام آن ها بهمیزان کم برای اعمال حیاتی لازم بوده اند در یک گروه و به نام ویتامین نامیده شده اند.

نقش ویتامین ها در بدن:

با وجودی که ویتامین ها هر کدام نقش جداگانه ای را بر عهده دارند، ولی به طور کلی نقش ویتامین ها را در بدن می توان به صورت زیر خلاصه کرد:

1. کمک به رشد

2. کمک به تولید نسل های سالم

3. حفظ سلامت بدن

4. دخالت در واکنش های متابولیسم مواد مغذی

5. عالیت طبیعی اشتها و دستگاه گوارش

6. شرکت در واکنش های عصبی و روانی

7. سلامت بافت ها و مقاومت در برابر عفونت ها

 

تقسیم بندی ویتامین ها:

ویتامین ها را بر حسب قابلیت حل آن ها در چربی یا آ ب به دو دسته تقسیم می کنند:

1. ویتامنی هیا محلول در چربی : A, D, E, K

2. ویتامین های محلول در آب : C و گروه B

علاوه بر ساختمان شیمیایی و قابلیت حل این دو دسته از ویتامنیها از نظر بعضی ویژگی ها نیز با یکدیگر اختلاف دارند. که عبارت است از:

- ویتامین های محلول در چربی بر خلاف ویتامین های محلول در آب، از راه ادرار دفع نمی شوند.

- ویتامین های محلول در چربینسبت به حرارت مقاومت بیشتری دارند و در شرایط پخت و کنسروسازی و نگهداری مواد غذایی، کمتر از دست می روند.

- اکثر ویتامین های محلول در آب در بدن ذخیره نمی شوند و مازاد آنها دفع می گردد، ولی ویتامین های محلول در چربی در بدن به ویژه در کبد ذخیره می شوند.

- به علت ذخیره شدن ویتامین های محلول در چربی، مقدار مصرف زیادی از ویتامین های A ، D و K ممکن است در دراز مدت ایجاد مسمومیت نماید.

- بعضی از ترکیبات آلی وجود دارند که ساختمان شیمیایی آن ها در بدن تغییر  کرده، تبدیل به ویتامین ها می شوند که به آن ها پیش ساز ویتامین می گویند. بعضی از ویتامین های محلول در چربی از این راه بدست می آیند. مانند کاروتن که پیش ساز ویتامین A و کلسترول که پیش ساز ویتامین D می باشد.


نظرات()