تبلیغات
دانشجویان مواد دانشگاه تجن - روغن سبوس برنج
پنجشنبه 1393/02/11

روغن سبوس برنج

• نوشته شده توسط: ArAm

·      روغن سبوس برنج:

یکی دیگر از محصولات جانبی روغن سبوس برنج است که دارای پایداری مطلوبی است. پایداری روغن سبوس برنج به خاطر داشتن مقدار زیادی اسیدهای چرب اولئیک و لینولئیک و مقدار کم اسید ناپایدار لینولنیک و مقدار نسبتا زیاد آنتی اکسیدان طبیعی آلفاتوکوفرول است. خواص آنتی اكسیدانی تركیبات موجود در روغن سبوس، سیستم های بیولوژیكی بدن را در برابر سرطان و بیماری های عروقی كه به طور معمول از آسیب وارده به وسیله رادیكال های آزاد و كلسترول به سلول پدید می آیند، محافظت می كند.

تولید روغن خوراكی از سبوس برنج عملا در بعضی از كشورها انجام می شود .برای مثال در ژاپن سالانه بیش از یك صد هزارتن روغن خوراكی از سبوس برنج تولید می گردد. اما سبوس برنج به عنوان یك منبع پتانسیل روغن در كشورهای كمتر توسعه یافته مورد استفاده قرار نمی گیرد .زیرا مدت تأخیر بین آسیاب برنج و استخراج روغن از آن باعث افزایش اسیدهای چرب آزاد آن می شود و به یك روش پالایش ویژه ای جهت تولید روغن خوراكی نیاز دارد؛ لذا این امر سبب می گردد كه روغن تهیه شده از آن در این گونه كشور ها غیراقتصادی گردد. براونی درسال ١٩٠٣ این عمل را ناشی از فعالیت یك نوع آنزیم در آن ذكر كرد و پیشنهاد نمود كه بوسیله حرارت دادن سبوس، می توان از این عمل تا حدی جلوگیری نمود و آنزیم را غیر فعال كرد. ردی و همكارانش درسال ١٩٤٨سبوس برنج را طی چند ساعت بعد از آسیاب بوسیله نرمال هگزان استخراج نمودند و روغن سالادی با كیفیت بالا از آن تهیه كردند كه به تصفیه كمتری نسبت به تكنولوژی جدید تصفیه و زدودن صمغ از آن نیاز داشت. تكنولوژی فرآیند استخراج بوسیله تاكشیا مجددا تكرار شد و بعدها نیز اصلاح گردید. مطالعات زیادی در جهان در زمینه استخراج روغن از سبوس برنج انجام شده تا بتوان روغنی استخراج نمود كه خوراكی باشد . در حال حاضر در بعضی از كشورهای جهان، به جای استفاده خوراكی، در صنایع دیگر از جمله صنایع صابون سازی و صنایع رنگ از آن استفاده می كنند. در بعضی از كشورها تولید ماده ضد كف ارزان قیمت از روغن خام سبوس برنج، برای استفاده در صنایع شیمیایی محلی به جای مواد ضد كف تجارتی یكی دیگر از كاربردهایی است كه برای پوسته وسبوس برنج مطرح است. لازم به ذكر است كه كف در بعضی از فرآیندهای شیمیایی بوجود می آید و سبب می شود كه مواد داخل ظرف واكنش به بیرون ریخته شود و سبب بعضی مشكلات دیگر علاوه بر به هدر رفتن مواد اولیه گردد كه برای از بین بردن این مشكلات از مواد ضد كف متعددی استفاده می شود كه فرمول صحیح و مقدار مصرفی ماده ضد كف برای یك ماده كف كننده بوسیله آزمایش سعی و خطا بدست می آید . روغن خام سبوس برنج معمولا دارای ٦ تا ٨ درصد موادمومی بعلاوه اسیدهای چرب آزاد و گلیسریدها می باشد. خارج نمودن مواد مومی كه مخلوط با اسیدهای چرب آزاد است از روغن خام سبوس برنج، سبب می شود كه ماده ضد كف تولیدی دارای بازده بیشتری باشد و خواص بهتری داشته باشد. بنابراین گرفتن مواد مومی از روغن خام سبوس برنج به عنوان یك مرحله قبل از استفاده از آن روغن به عنوان ماده ضد كف در صنایع شیمیایی پیشنهاد شده است. براساس آمار سال ١٣٧٨ وزارت كشاورزی، وزن پوسته و سبوس برنج تولید شده دركشور بالغ بر ٤٥٠ هزار تن درسال  می باشد كه به عنوان كود در مزارع مصرف می گردد و با عنایت به میزان روغن موجود در آن؛ سبوس برنج می تواند به عنوان یك منبع دیگر تهیه روغن خوراكی یا ماده ضد كف و یا كاربرد آن در صنایع دیگر از جمله صنایع صابون سازی مورد توجه قرار گیرد.


نظرات()